Hibernate Nedir?

hibernate

İşimiz gücümüz veri için. Programlamada ki amaçların en temelinde verilerin tutulması, sağlıklı bir şekilde depolanması, bu kaydedilen verilerin tekrar güncellenmesi sorgulanması gibi işlemler yapıyoruz, yapacağızda.

Hibernate bir ORM Firework’udür. Orm Nedir? bu yazımızda açıklamıştık.

2001 yılında Gavin Kral tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu olarak yayınlandı Hibernate. Hem Java’da hem de C Sharp’ta kullanılabilen bir fireworktür. Hibarnate ile yapılan tüm işlemleri JDBC ile yapabilmekteyiz. Ancak kod karışıklığı ve Nesneye Yönelimli Programlama mantığına uygun bir yazılım standartına ulaşmak için yapılan

Nesne tabanlı programlarda veritabanımızda kullanacağımız bir yapıdır Hibernate. Hibernate veritabanımızla iletişime geçen programımızdan her türlü işlemi yapmamızı sağlayan bir aracıdır. Hibernate bir ORM aracısıdır tekrar belirtmekte fayda var.

Temel olarak “neden Hibernate kullanalım”a cevap olarak sadece yazım kolaylığından bahsedelim. Detaylara sonra ineriz.

JDBC ile veritabanına kayıt eklerken kullandığımız yapı;

stmt.executeUpdate( “INSERT INTO musteri VALUES (‘volkan’, ‘ozturk’)”);

Hibernate ile kayıt eklerken kullanacağımız yapı ise;

session.save(musteri);

yazmak yeterli olmakta.

Yazılım karmaşıklığından kurtarmakla birlikte düzgün bir yazılım yapısı kullanmamıza olanak sağlamaktadır.

Hibarnate’yi kullanırken bizim veri taşıyıcılarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu veri taşıyıcıları Plain old java object denilen ve POJO adı ile bilinen Java nesnesidir. Pojo bir bakıma Bean’dir. (Gerekirse ileride yazarım) Pojo’muzu kullanmak için Hibernate’nin hangi veritabanına nasıl işleneceğini XML dosyasında beliritilir. XML dosyasında gerekli olan yolu belirttikten sonra yapmamız gereken POJO oluşturmak olacak. Hibernate’nin diğer yazılarında sizlere uygulamalı olarak ve daha detaya girerek öğrenmeye ve pekiştirmeye çalışacağız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*